Výživa pro oči, co škodí a co pomáhá – výběr užitečných rad

Očím škodí nadměrná konzumace jednoduchých cukrů, mléčných (hlavně pasterizovaných) výrobků, pečiva z bílé mouky, živočišných tuků, červeného masa, kávy, soli, umělých sladidel a alkoholu.

Je důležité číst složení a vyhýbat se nepřirozeným potravinám obsahujícím škodlivá barviva, umělá aromata, konzervanty. Tyto složky v potravě se většinou označují pomocí E-kódů, na internetu lze dohledat míru škodlivosti. Též za prodlouženou trvanlivost potravin platíme určitou daň, většinou pomocí sníženého ph, tedy nežádoucí kyselosti.

Když je to možné, dejte přednost čerstvým, lokálním a organicky pěstovaným zdrojům.
Záleži nejen na tom co jíme, ale jakým způsobem. V klidu, důkladně kousat (nejméně 30x), nehltat.

Co očím prospívá?

Na prvním místě dostatek tekutin, především kvalitní vody, bez umělých přísad. Lidské tělo obsahuje asi 60% vody, u žen a starších lidí je vody méně, u dětí vice. Sklivec obsahuje 99% vody a je v tomto ohledu v lidském těle rekordman.

Klíčovou roli hraje vitamin A, který je důležitý snad pro všechny funkce oka, např. je nezbytný pro rekonstrukci pigmentu ve fotoreceptorech, na tom závisí noční vidění. Vitamín A umí naše tělo syntetizovat z beta-karotenů, odtud pochází všeobecné povědomí o prospěšnosti mrkve pro dobré vidění.
K správnému vstřebávání vitaminu A tělo potřebuje dostatek zinku.

Hořčík (magnesium Mg) – jeho nedostatek někdy může přispívat ke svalovému napětí.

Téměř všechny stopové prvky hrají svoji roli ve zdraví očí.

Antioxidanty: kromě vit A, též B,C,E, kromě zinku též selen a barviva obsažená v ovoci a zelenině: lutein, zeaxantin, antokyan, lycopene. 

Karotenoidy lutein a zeaxanthin se nacházejí v centrální oblasti oka. Největší koncentrace je v makule (žluté skvrně), části oka odpovídající za ostré centrální vidění. Tyto karotenoidy v oku pracují jako filtr ultrafialového záření, podobně jako sluneční brýle.

Ve kterých potravinách toto najdu?

Blahodárný vliv na oči má zejména hojná konzumace ovoce a zeleniny, zvláště pak druhů, které jsou bohaté na antioxidanty a rostlinná barviva. Stačí sáhnout po bobulovém ovoci, které je bohaté na silné antioxidanty antokyany. Nejvíce antokyanů mají ostružiny, prospěje I černý rybíz. Plody borůvek jsou v tradičním lidovém léčitelství pro podporu vidění využívány již po staletí. Traduje se, že za druhé světové války je pro zlepšení nočního vidění konzumovali letci RAF, ale narazila jsem I na vysvětlení, že tímto vysvětlením se mělo zamaskovat používání nového vynálezu – radaru. Borůvky jsou bohaté i na další pro oči nezbytné živiny. Mají příznivý vliv na ostrost zraku, podporují regeneraci oční sítnice i cévní zásobení očí. 

Tradiční čínská medicína doporučuje plody kustovnice čínské (goji). Kustovnice je velmi bohatá na karotenoidy, zejména pak beta-karoten a zeaxantin.

Podle zjednodušeného pravidla, kdykoliv si dáte na talíř nebo trháte přímo do pusy něco, co má barvu od žluté po červenou, (oranžová je nejlepší)  nebo barvu od modré po fialovou, tak se můžete pochválit, že dobře pečujete o své oči. Znáte lichořeřišnici? Ochutnali jste listy a květy? Ta má úplně nejvyšší obsah luteinu a výhoda je, že se dá jíst syrová. Hned za ní je kadeřávek. Když ho trochu povaříte, tak luteinu ubyde, ale pořád ho bude dost. Takže k seznamu přidejme I veškerou listovou zeleninu, včetně špenátu a brokolice, čím tmavší barva, tím lépe. Obráceně mě napadá, že je těžké najít ovoce či zeleninu, které se do tohoto seznamu nevejdou, prostě celá duha!

Pro děti, které nekamarádí se zeleninou ani ovocem pátrejte po dalších zdrojích, např. lutein ve žloutcích, antokyan v černé rýži, apod.

Je vhodné přidávat dětem potravinové doplňky?

Doplňky, které slibují zlepšení zraku, obsahují obvykle antioxidační vitamíny C a E, karotenoidy lutein a zeaxanthin a minerály zinek a selen.

Je určitě lepší zajistit tyto zdroje ze zdravé a pestré stravy. Snad jen koncem zimy u dětí, které jsou z nějakého důvodu oslabené nebo zásadně vzdorují zdravé výživě.

Když byste kupovali nějaké doplňky, rozhodně se vyplatí připlatit, aby obsahovaly rostlinné extrakty a organické formy, nikoliv chemické náhražky, aby tělo bylo schopné je využít. Taky pozor na předávkování, to se z potravy stát nemůže.

Lepším řešením jsou tvz. superpotraviny, mezi které patří třeba většina ořechů a semen, lněný olej, zázvor, kurkuma, lékořice, ginkgo biloba a mnoho a mnoho dalšího. Někoho potěší, že třeba I hořká čokoláda.

Všechno, co jsem zde uvedla, podpoří nejen zdraví očí, ale celého organismu. Třeba takové zlepšení imunity se vždycky může hodit.

Očím prospívá vše, co je dobré na podporu jater (např. ostropestřec mariánský).

Tedy, což takhle dát si špenát – nebo na svačinku mrkvový salát s citronem a dýňovými semínky?

Comments are closed.